TATLININ ZARARLARI-FAYDALARI NELERDİR?
ingiliz bilim adı Judkin şekerin zehir olduğunu söylemiştir. Zehir insanı ürküten bir sözcüktür. Halbuki biz iyiliği
hoşluğu tanımlamada şeker ve tatlı sözcüklerini kullanırız. Sevdiklerimize şekerim
tatlım diye hitap ederiz
iyi insanın niteliklerini “şeker gibi” diye belirtiriz. Dini bayramlarımızdan biri “Şeker Bayramı”dır. Şeker yiyebildikleri için insanları mutlu sayar
herkesin şeker yiyebilmesini dileriz. Bütün bu inançlarımızın karşısına nasıl olur da duyduğumuzda irkildiğimiz zehir sözcüğüyle çıkılır. Bu çelişkiyi kavramanın tek yolu “her şeyin fazlası zararlıdır” ilkesini benimsemekle olur.
Şeker
şeker pancarının fabrikalarda işlenerek şeker kısmının ayrılmasıyla elde edilir. Buna göre pancar doğal besin olmasına karşın
şeker saf besindir. Şeker saf enerji kaynağı sayılır. Ancak şeker tek başına alındığında protein
vitaminler ve madenler olmadığından vücutta şekerden enerji oluşamaz. Bu nedenle şeker “boş kalori kaynağıdır”. Özellikle küçük çocuklara şekerli mamalar çok verildiğinde büyüme ve gelişme durur ve çocuk hastalanır. Bu hastalığa kuvaşiorkor “şeker bebeği” denmiştir.
Ağzımızdaki mini canlılar da şekeri çok severler
özellikle sık aralıklarla şeker aldığımızda bu mini canlılar şekeri yiyerek asit yaparlar. Bu asit de dişleri çürütür. Bu nedenle
özellikle gelişme çağında şekerin çok ve sık tüketilmesi diş çürüklerinin başta gelen nedenidir.
Şeker; un
yağ
ceviz
fıstık
kaymak gibi besinlerle karıştırılıp kalori değeri çok yüksek tatlılar yapılır. Şekerlemelerin esası da şekerdir. Tatlı ve şekerlemeler zevkle sevilerek yenir. Böylece kişi farkında olmadan harcadığından çok kalori alır ve şişmanlar. Şişmanlık bir çok hastalığa zemin hazırlar.
Şekerin zehir etkisi yapmaması için
dengeli ve yerinde kullanılması gerekir. Yediğimiz ekmek de sindirildiğinde şekere çevrilir. Bu nedenle
insanın şeker gereksinmesi yoktur. Tatlı tat arzumuzu doyurmak için enerji alımımızı artırmamak koşuluyla şekerden yapılan tatlılardan yiyebiliriz. Beden hareketi az olanlar
ağır tatlılardan sakınmalıdırlar. Bebekler
şekere alıştırılmamalıdırlar.
Şeker ve tatlı yendikten sonra ağız iyice yıkanmalı ve dişler hemen fırçalanmalıdır. Şekerleme ve tatlılar sık aralıklarla yenmemelidir.
Özellikle yaşlı
bedensel hareketi az olan kişiler için en uygun tatlılar sütlü tatlılardır. Bu tatlılar
hem tatlı yeme isteğimizi karşılar
hem de kemik sağlığı için gerekli kalsiyum
protein ve B vitaminleri sağlar. Meyveli tatlılar ile aşure de ağır tatlılara göre daha az kalori verdiklerinden hareketi az olanlar için uygundur.
Şeker
Ağzımızdaki mini canlılar da şekeri çok severler
Şeker; un
Şekerin zehir etkisi yapmaması için
Şeker ve tatlı yendikten sonra ağız iyice yıkanmalı ve dişler hemen fırçalanmalıdır. Şekerleme ve tatlılar sık aralıklarla yenmemelidir.
Özellikle yaşlı
( KAYNAK: http://www.bakimliyiz.com/sagligimiz/77948-sekerin-zararlari-ve-yararlari-nelerdir.html , fotoğraf kaynağı:https://www.google.com.tr/search?q=tatl%C4%B1+%C5%9Feker+%C3%A7ikolata+resimleri&espv=2&biw=1440&bih=799&tbm=isch&imgil=OQzsOPaaFBg2tM%253A%253BXnGD20P2JAS7WM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Ftr.123rf.com%25252Fphoto_33223613_krem-ve-kiraz-dekorasyon-izole-vekt%25252525C3%25252525B6r-ill%25252525C3%25252525BCstrasyon-set-tatl%25252525C4%25252525B1-%25252525C5%252525259Feker-%25252525C3%25252525A7ikolata-bisk%25252525C3%25252525BCvi-kurabiye-d.html&source=iu&pf=m&fir=OQzsOPaaFBg2tM%253A%252CXnGD20P2JAS7WM%252C_&usg=__9HarthYce_YX0nI5RGbfEJXu81k%3D&ved=0ahUKEwjY4Kq86-fKAhWH_iwKHUzbBKIQyjcILw&ei=8l24VtifM4f9swHMtpOQCg#imgrc=OQzsOPaaFBg2tM%3A&usg=__9HarthYce_YX0nI5RGbfEJXu81k%3D )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder